En çok sevilen
yemeklerden sanırım... Atıştırmalık da diyebilirim, bir tane, bir tane, bir tane
daha diyerek tadına doyamadığımız... Dolapta her zaman bulunsa ne güzel olur...
Teker teker
sarmak biraz zor gibi gelir ama yerken verdiği mutluluk bu zorluğu hemen
unutturur.
Eğer sarmaya
uygun ince yapraklı güzel bir lahana bulduysanız hemen sarın...MALZEMELER
1 tane orta boy lahana
2 su bardağı pirinç
2 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
Birer tutam maydanoz, taze nane, dereotu
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
Ve
Servis için yeteri kadar limon suyu
Soğanları rendeleyin
ve zeytinyağında yumuşayıncaya kadar pişirin. Pirinci, dolmalık fıstığı ve kuş
üzümünü ilave edin, karıştırın ve üstünü geçmeyecek kadar az su ilave ederek
tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçler
yarı pişmiş olarak ocaktan alın. Doğradığınız yeşillikleri, tarçın, karabiber, şeker ve
tuzu da ilave ederek karıştırın.
Böylece
zeytinyağlı sarma için basit bir iç harç hazırlamış olursunuz. Ben genelde
böyle yapıyorum. Ama içine domates de rendeleyebilirsiniz ya da havuç... Ceviz de olabilir... Ya da
malzemelerin miktarlarını isteğinize göre arttırabilirsiniz.
Lahananın orta
kısmını yanlarından keserek çıkarın, uygun büyüklükte bir tencerede su
kaynatın ve lahananızı içine tüm olarak yerleştirin. Yaprakları hafif hafif
yumuşamaya başlayana kadar haşlayın ve tencereden alın, soğumasını bekleyin.
Eğer lahananın boyuna uygun bir tencereniz yoksa lahananın yapraklarını teker
teker ayırarak haşlayın.
Lahanaları sarmak
için yaprakların orta kısmındaki damarları bıçakla kesin ve lahana yapraklarını
da istediğiniz büyüklüğe keserek ayarlayın. Uç kısımlarına hazırladığınız iç
malzemeden koyun ve lahana yaprağını yuvarlayarak sarın.
Sarmanın şeklini istediğiniz gibi yapabilirsiniz... Uzun, kısa ya da biraz daha
tombul...
Sarmalarınızı
tencereye dizin, üstünü geçecek kadar su ilave edin, biraz da zeytinyağı ekleyin
ve sarmaların üstünü bastırması için bir tabak kapatın. Tencerenin kapağını da
kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Pişen lahana
sarmalarını servis tabağına aldıktan sonra bolca limon sıkın...
Eğer iç
malzemeniz artarsa evde olan diğer malzemeleri sarabilirsiniz... Genelde artan
iç malzemelerini yaprak sararak bitiriyorum. Bu nedenle lahana sarmasının yanında
biraz da yaprak sarması oluyor ve ikisini aynı tencerede pişiriyorum. Sanki
tatları birbirine geçiyor ve hoş bir lezzet çıkıyor ortaya... Artan iç malzeme
ile domates de doldurabilirsiniz...
AFİYET OLSUN
Ayyy ben bunu çok severim lokum gibi olurlar. Ellerinize sağlık. ..
YanıtlaSilfulyapimlezzetler.blogspot.com