Ana içeriğe atla

PORTAKALLI PIRASA



Nasıl olur öyle dediğinizi duyar gibiyim... Hem de öyle güzel oluyor ki...
Pırasa yemeği yapınca aklıma hep babam gelir. Çünkü babam pırasayı çok sever, hem de yanında kızarmış ekmek olursa daha bir keyifle yer. Bu nedenle pırasa ve kızarmış ekmek kokusu ve babam benim için aynı çerçevede yer alan güzel bir anıdır. Ama onun sevdiği pırasa salçalı olanıdır, annem de güzel yapar...
Bu pırasa portakal suyu ile pişiyor. Yani tüm malzemeler aynı;
MALZEMELER 
500 g pırasa
1 çay bardağı havuç
½ çay bardağı pirinç veya buğday
2 tane portakal suyu
Zeytinyağı, tuz, zencefil 
Aslında genelde ben yemek yaparken isteğe bağlı olarak malzemeleri azaltır veya çoğaltırım. Bu nedenle miktar vermek istemem, havucu bol veya buğdayı bol seversiniz, sulu bir yemek olsun istersiniz... Bu tamamen isteğinize bağlı...Ama denemediyseniz bir kere olsun denemenizi tavsiye ederim portakal suyu kullanmayı ve buğdaylı yapmayı, buğdayın faydalarını da göz ardı etmeyin. Aynı şekilde zencefili de tavsiye ediyorum, ama yemeğin tadını değiştirmeyecek oranda kullanırsanız faydalı bir baharatı herkese yedirmiş olursunuz. İşte bu kadar basit malzemelerle, istediğiniz kıvamda pişirerek güzel bir lezzet elde ediyorsunuz. Yemeğin rengi de çok güzel oluyor, ben artık hep böyle yapıyorum. Tabii bir de zetinyağı olayı var, bu da olmazsa olmazlarından. Bir şey daha deneyin ve yemek piştikten sonra zeytinyağını üstüne şöyle bir gezdirin. Çok şey deneyin der gibi oldum ama olsun siz gene de deneyin... 
Pırasaları ve havuçları yıkayıp doğradıktan sonra bir tencereye koyun, buğdayları ilave edin, tuz ve zencefili de isteğiniz miktarda ilave ettikten sonra üstünü geçecek kadar portakal suyu koyarak tencerenin ağzını kapatın ve önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Piştikten sonra ocaktan indirin ve üstüne 2 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirip kapağını tekrar kapatın ve soğuduktan sonra servis yapın...




 AFİYET OLSUN  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KAÇ BARDAK, KAÇ KAŞIK, KAÇ GRAM

BESİN SU BARDAĞI ÇAY BARDAĞI KAHVE FİNCANI ÇORBA KAŞIĞI Su 250 g 100 g 75 g 15 g Süt 250 g 100 g 75 g 15 g Toz şeker 200 g 80 g 70 g 20 g Pirinç 250 g 100 g 70 g 15 g Bulgur 200 g 75 g 60 g 20 g Fasulye 200 g 75 g 60 g Mercimek 200 g 75 g 60 g 15 g İrmik 180 g 70 g 55 g 12 g Pudra şekeri 110 g 50 g 30 g 12 g Toz şeker 170 g 75 g 60 g 15 g Nişasta 50 g 30 g 10 g Un 110 g 50 g 30 g 12 g Galeta unu 120 g 60 g 40 g 10 g Kaşar peyniri(rende) 90 g 40 g 30 g 4 g Süt 200 g 100 gr 65 g 15 g Krema 210 g 110 g 70 g Yoğurt

ÇİLEKLİ, MUZLU KEK

Çilek sevmeyen yoktur diyemeyeceğim çünkü sevmeyenler olduğunu biliyorum. Çilek sevmediklerini ilk öğrendiğim zaman inanamamıştım. Çileğin sevilmeme ihtimalini hiç aklıma getirmediğimi o zaman fark ettim. Bu sebebten, çilek sevmeyenler sadece muzlu yapabilir... Ve en çok sevdiğim kek hamuru çilek ve muzla birleşince çok güzel bir kek çıktı ortaya. Denemelisiniz... Ilık ılık yiyebilirsiniz ya da meyveli olduğu için buzdolabında tutarsanız, dolaptan çıkarıp soğuk soğuk da yiyebilirsiniz. Soğuk yemek daha çok hoşuma gitti... Bu kek hamuru suyla yapılan kek hamuru. İçine istediğiniz malzemeleri ilave edebilirsiniz... MALZEMELER   4 tane yumurta 1 su bardağı şeker 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya Yeteri kadar muz ve çilek ( miktarı size bağlı ) Yumurta ve şekeri iyice çırptıktan sonra diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Ufak ufak doğradığınız muzları da ilave edin ve ezmeden yavaşca karıştırın. Yağl

ÇİN LAHANASINDAN SARMA

Lahana sarması ama lahanası biraz değişik, en azından ben ilk defa gördüm buralara gelince. Yer değişikliğinin bu gibi faydalarını da görmek gerekir diye kendime  hatırlatıyorum bu yazıyı yazarken. Belki her yerde vardır ama benim dikkatimi son zamanlarda çeken bir lahana bu; Çin Lahanası... Ben lahana sarmasını çok sık yapmam ama yapmam gereken zamanlar da oluyor tabii, lezzetli bir yemek sonuçta. Güzel yapılmış bir lahana sarmasını yemek de çok zevklidir ayrıca. Bunun için de güzel bir lahana bulmak gerekir, işte bundan dolayı buradaki arkadaşlar ile uzun zamandır arayış içindeydik, denemeler ve tavsiyeler sonucunda bize en yakın lezzeti verecek olan lahanayı bulduk. Şimdi herkes Çin Lahanasını kullanıyor ve çok da memnunuz. Kolay sarılabilir olması ise en güzel tarafı... Bizim lahanalarımıza göre biraz küçük ama olsun hiç fire vermeden sarılabiliyor, en içte kalan göbek kısmı da salatalarda çok lezzetli oluyor. Bu salatayı da bir başka tarifte anlatırım... MALZEMELER Soğa